Κόσμος

“Φλέγεται” ο Καύκασος! Η αστάθεια αυξάνεται σε πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες

Μια σειρά από πολιτικές κρίσεις σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αποδεικνύουν πως πέραν του πολέμου Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, η ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου...έχει πάρει φωτιά!

Οι εκλογές στη Γεωργία πραγματοποιήθηκαν στις 31 Οκτωβρίου, αλλά περίπου 45.000 άνθρωποι δεν δέχονται ήδη τα αποτελέσματα. Πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν πλαστά, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και βγαίνουν στους δρόμους διαδοχικά στην πρωτεύουσα της Τιφλίδας. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Irakli Kobakhidzi κάλεσε όλους να βγουν στους δρόμους μαζικά. Ο νικητής, ο δισεκατομμυριούχος Bidzina Ivanishvili, κατέγραψε μια οριακή πλειοψηφία 48%, 2% περισσότερο από την αντιπολίτευση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πεπεισμένα ότι σημειώθηκε απάτη. Γι 'αυτό μποϊκοτάρουν το κοινοβούλιο και απαιτούν νέες εκλογές με μια νέα σύνθεση της εκλογικής επιτροπής. Οι διαδηλωτές στους δρόμους υποστηρίζουν βεβαια την αντιπολίτευση σε αυτό. Η αστυνομία έφτασε στο σημείο ακόμη και να αναπτύξει κανόνια νερού για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να μπλοκάρουν το κτίριο του κοινοβουλίου.

 

Αστάθεια στον Καύκασο

 

Η Γεωργία ως γνωστόν είναι μια χώρα στον Καύκασο. Η περιοχή φαίνεται να αποσταθεροποιείται σημαντικά. Ο Καύκασος ​​αποτελείται από τη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Εκτός από τις διαμαρτυρίες στη Γεωργία, υπάρχουν επίσης δύο περιοχές που έχουν δηλώσει την ανεξαρτησία τους, δηλαδή η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία, αλλά αυτή η ανεξαρτησία αναγνωρίζεται από πολύ λίγους. Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία πολεμούν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, επίσης μια περιοχή που ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη στα τέλη του περασμένου αιώνα, αν και αυτή η δημοκρατία δεν αναγνωρίζεται επίσης.

Ο Καύκασος ​​περιβάλλεται επίσης από τρεις χώρες που επιδιώκουν να επηρεάσουν την περιοχή. Η πρώτη είναι η Ρωσία. Ο Καύκασος ​​υπήρξε επί μακρόν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης. Η επιρροή σε αυτές τις χώρες για το Κρεμλίνο είναι σημαντική για την ασφάλεια των ρωσικών συνόρων. Η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς με την Αρμενία και αναγνωρίζει την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Η Τουρκία από την άλλη είναι στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν.

 

Χιλιάδες άνθρωποι ξανά στους δρόμους της Λευκορωσίας

 

Η αστάθεια όμως στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες δε νπεριορίζεται στον Κάυκασο. Στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν ξανά στους δρόμους την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του Προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο . Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna, αυτό οδήγησε σε 52 συλλήψεις όπως γράφει το Het Laatste Nieuws . Για τρεις μήνες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους κάθε Κυριακή για να απαιτήσουν την παραίτηση του Προέδρου Λουκασένκο . Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η Svetlana Tikhanovskaya είναι ο πραγματικός νικητής. Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης ανταποκρίθηκε στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες από τη Λιθουανία. Σύμφωνα με αυτήν, οι αρχές έχουν «χάσει τη νομιμότητα και την εξουσία τους» . Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν «μέχρι τη νίκη», αναφέρεται...Μάλιστα η Tichanovskaya συνεχάρη τον Joe Biden για την εκλογική του νίκη. Ο Μπάιντεν είχε εκφράσει προηγουμένως υποστήριξη για την αντιπολίτευση και υποσχέθηκε αυστηρότερες κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Λουκασένκο.

 

Στην κόψη του ξυραφιού στην Μολδαβία


Ίδιο μοτίβο στην Μολδαβία όπου χωρίς νικητή κατέληξε ο α' γύρος των εκλογών. Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε εδώ και μέρες προειδοποιήσει πως η Μολδαβία προετοιμάζεται για μια.... επανάσταση τύπου Λευκορωσίας.

Μετά από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία δίνουν μικρό προβάδισμα της τάξης του 2.5 % στην φιλοευρωπαία υποψήφια Μάια Σάντου έναντι του φιλορώσου αντιπάλου της και απερχόμενου προέδρου Ίγκορ Ντοντόν. Η Σάντου λαμβάνει περίπου το 35,52% και ο Ντοντόν ξεπερνάει οριακά το 33%. Η πρώην πρωθυπουργός Μάια Σάντου κατήγγειλε επίσης παρατυπίες στη μεταφορά ψηφοφόρων από την Υπερδνειστερία, εξαγορά ψήφων και διαφθορά. Το κόμμα της παρουσίασε τέτοιου είδους υποθέσεις και στον αρμόδιο εισαγγελέα κατά της διαφθοράς. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 15 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...